Recepty




  • Ingrediencie:
    250g spaghetti
    6-7 hrsti medvedieho cesnaku
    hrst piniovych orieskov
    5-6 PL olivoveho oleja, naj. panenskeho - moze byt aj viac-podla chuti a  hustoty
    stipka soli
    hrst struhaneho parmezanu ( grana padano)
    2-4 ks krevety
    2 cherry rajcinky

    Pesto: v robote rozdrvime zmelieme piniove oriesky na jemno, pridame medvedi cesnak, olej, parmezan, vsetko spolu zmiesame. ak sa nam zda ze je niektorej ingrediencie malo kludne pridajte,nie je co pokazit.zvysok pesta mozeme skladovat v chladnicke aj niekolko tyzdnov

    Spaghetti uvarime v osolenej vode, Al dente, po vareni zlejeme, nechladime, zmiesame s pesto. UZ NEOHRIEVAT VIAC NA PANVICI. Pesto sa nesmie viac tepelne upravovat. Krevetky opecieme na kvapke olivoveho oleja a pridame. Nakoniec ozdobime s cerstvymi listami a posypeme parmezanom a cherry rajcinkami
  • Bouillabaisse. 

  • Prísady:
  • 200-250g mix morské plody (mušle s lastúrou, slávky, vongole, octopus, kalamár, krevety) 20g čerstvého lososa 20g čerstvého tuniaka, cherry rajčiny (10ks), 1ks citrónovej trávy, 25g zázvor (čerstvý), 1g šafránu, čerstvá bazalka, mrkva, petržlen, 1pl olivového oleja
  • Postup: 

  • Na rozpálenom oleji jemne orestujeme plody mora spolu s rybami a zalejele vodou. Varíme asi pol hodinu. Po 30 minútach  pridáme zeleninu s bylinkami. Zelenina musí byť nakrájaná na tenšie pásiky. Varíme až kým nezmakne zelenina. Polievka by sa mala podávať až na druhý deň,. Pred podávaním vložíme čerstvé cherry rajčiny pokrájané na polky. Pred podávaním dozdobíme so sekanou bazalkou a listami bazalky.

Toskánske Rizoto s hľuzovkami

Prísady : 
(2Porcie)-10g maslo, 200g ryže Arborio, 1dl b.víno, 3 klinčeky, 1bobkový list, 2,5dl vývaru (vody), 6-8g hľuzovky, 2PL slnečnicového z korou z hľuzovky (24 hod), 60g parmezánu

Postup:
Ryžu opečieme na 5g masla do sklovita, pridáme klinčeky, bobkový list a b.víno, vývar za stáleho miešania varíme 15-18 minút na tvrdosť ( al dente), (doporučuje sa miešať drevenou varechou). Koru z hľuzovky na jemno nasekáme. 80% dáme do rizota a 20%. napácujeme do oleja už deň vopred. Do uvareného rizota pridáme syr a 1PL oleja. Stiahneme z ohňa a pridáme zbytok masla. A viac nevaríme. Na hľuzovky používame špecialny hoblík. Hotové rizoto dozdobíme s hoblinkami parmezánu. Osolíme a okoreníme podľa chuti.

Tatarský Biftek
Ingrediencie:
500g hovadzej sviečkovice (dobre očistenej)
1pl horčice (dijon)
1cl klasickej horčice
3žĺtky
1pl worcester omáčky
1cl sojovej omáčky
1 pl lyžicu nasekanej červenej cibuly 

 5-6ks jemne nasekaných capari
1cl olivového oleja
1cl pretlačeného cesnaku
Cayenské mleté
Tabasco
Sol
Červená mletá paprika
Petržlenová vňat - nasekaná,
Kari
(Koreniny pridávame primerane, štipku, podla chuti dochutime)



Sviečkovicu na jemno naškriabeme, zmiešame spolu zo všetkými ingredienciami a nechápe pol hodinu stať v chladničke.
Podávame s teplými hriankami, tanier ozdobíme sezónou zeleninou, či šalátom. To už však  nechám na vás, fantázii sa medze nekladú.